Un catàleg per dur bons aliments del bancal a la taula

El passat mes de juny es presentà Del bancal a la taulaCatàleg d’iniciatives rurals de la Safor, un inventari de productors i xarxes de consum de proximitat de la comarca. Ha estat iniciativa del CDR La Safor; des d’ací, vos animem a utilitzar-lo i vos expliquem com funciona.

El catàleg Del bancal a la taula és una eina de comunicació perquè visualitzeu les iniciatives de proximitat que han crescut al nostre voltant, als pobles de la Safor. Són persones amb cara i cor que utilitzen les seus mans per donar fruits saborosos, per conrear la terra amb animals ben cuidats i que atenen amb un somriure les persones que volen deixar-se cuidar. Xavi Ródenas també en feia cinc cèntims quan es va publicar.

Podeu trobar-lo al CDR La Safor i l’Escola de la Terra, i als mercats del Trenet.

El 1r inventari d’iniciatives rurals de la Safor inclou 13 iniciatives:

 • La Saforenca
 • El bancalet de Cento
 • El Morabit
 • La Cava Ecoagrícola
 • Ecovalldigna
 • La Saoneta
 • Peko
 • Vicent de la Foia
 • Vicent Torregrosa
 • Ca Satorres
 • Arbrenet
 • Ecoxarxa Safor-Valldigna
 • La Sembra

Perquè un catàleg d’iniciatives rurals?

Amb la creació de l’Escola de la Terra, hem posat en marxa l’Inventari d’iniciatives rurals de la Safor. Aquest inventari pretén, de forma bianual, analitzar la realitat de la ruralitat saforenca vinculada a la sostenibilitat, a l’agricultura ecològica i a les iniciatives socials, de consum o de producció de proximitat.

Volem comunicar millor. Sabem que les iniciatives rurals responsables amb el territori són costoses i sovint compten amb pocs recursos i poc o nul suport de l’administració. Per això, volem ser un espai que comunique l’esforç de la gent que està lluitant per demostrar que un altre model de territori és possible

Com funciona el catàleg?

cataleg02

Al catàleg, hi ha una fitxa per productor o productora, iniciativa o grup de consumidors. Cada fitxa inclou el nom de la iniciativa, el mapa d’ubicació, una imatge i un text de presentació; els productes i les activitats o serveis que duu a terme; i una adreça de contacte, xarxes i horaris de visita.

Pel que fa al disseny de les fitxes, a primer cop d’ull destaquen el nom de la iniciativa, el mapa i un extracte del text de presentació. La imatge és una part fonamental en el catàleg. Per això, hem comptat amb un professional com Natxo Francés. En segon lloc, cal destacar les etiquetes de colors, una solució útil per diferenciar els serveis que ofereix cada iniciativa, situades al marge dret de cada fitxa. El catàleg té un format de 19,7 cm x 19,7 cm, amb 40 pàgines, 30 de les quals estan dedicades als productors i productores.

La última part del catàleg inclou fitxes en blanc, on podeu apuntar iniciatives que conegueu o que vagen apareixent. Sabem que este sector és dinàmic, i volem que el catàleg continue sent-vos útil una vegada passe el temps.

Podeu utilitzar el catàleg com una guia de consum. És pràctica i teniu les dades necessàries per posar-vos en contacte amb cada productor. Podeu, no obstant, utilitzar-lo per conèixer la gent que ha apostat per una economia de proximitat, per aproximar-vos a una realitat sovint invisible que forma part de la vostra comarca. I podeu fer-ho, perquè no, per passejar per la crònica visual de la mà de Francés.

El catàleg està editat pel CDR La Safor i l’Escola de la Terra

IMG-20150312-WA0011

El Centre de Desenvolupament Rural (CDR) La Safor és una ONG d’acció social, integrada en la Confederació de Centres de Desenvolupament Rural (COCEDER), que n’inclou entre les finalitats el desenvolupament integral del medi rural, mitjançant iniciatives socials, educatives i culturals de la zona, com accions de solidaritat i voluntariat dirigides a tota la població, i especialment als col·lectius més desfavorits i/o en situació d’exclusió social.

El catàleg ha estat finançat pel Ministeri de Serveis Social i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Ministeri de Medi Ambient.

L’Escola de la Terra és un dels projectes del CDR La Safor: Situada a Beniarjó, vol ser un lloc d’intercanvi d’experiències i un centre de formació, on els protagonistes actius són les persones amb inquietuds sobre l’agricultura de proximitat i sostenible.

I, vosaltres, ja el teniu? Què us ha semblat? Què faríeu per millorar la iniciativa?

Crèdits:

Coordinació: Isabel Díaz, Xavier Ródenas, Jordi Puig, Blanca Llorca i Robert Llorca
Textos: Xavi Ródenas i Jordi Puig
Equip tècnic Escola de la Terra: Isabel Díaz, Ferran Martínez, Blanca Llorca, Robert Llorca, Jordi
Puig i Xavi Ródenas
Fotografies: Natxo Francés
Disseny i maquetació: Jordi Puig
Finançament: COCEDER + CDR La Safor. Ministeri de Serveis Socials. Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
Col·laboradors/s: Miquel Pasqual, Cento, La Cava, Vicent de la Foia, La Sembra, Vicent Torregrossa, La Saforenca, El Morabit, Saoneta, Arbrenet, PEKO, Ecomuseu Vernissa Viu, Ecovalldigna i Ecoxarxa Safor-Valldigna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.