Memòria i oblit

Els espais de patrimoni cultural que tenim hui en dia són el resultat d’eleccions que hom féu sobre què protegir o descuidar, recordar o oblidar.

Reconstrucció del patrimoni a la postguerra: regions devastades a Gernika” (fullet; vídeo). Fundació Museu de la Pau de Gernika

Després d’una guerra, sovint es recorre al patrimoni cultural perquè guie el procés de reconstrucció que la segueix. Dues dinàmiques fonamentals motiven aquest interés. Una és el desig de reparar, restaurar i recuperar el que es va perdre a causa de la destrucció. L’altra és procedir a una nova selecció dels moments, llocs, estils i valors fonamentals del passat que hom vol mantenir en reconstruir la societat. Tots dos processos comporten eleccions sobre el que es reconstruïrà, i això al seu torn deriva en una presentació selectiva de la història. I el que és encara més important; ambdós processos comporten reinterpretar el passat per construir nous grans relats i dotar de valors oficials de referència revisats, dues estratègies destinades a legitimar als que estan al poder.

No hi ha “pàgines en blanc” a partir de les quals crear societats de postguerra completament noves; el passat, el seu rebuig o enaltiment selectiu, segueix pesant en les decisions i visions concernents al futur.

El propòsit d’aquesta exposició és il·lustrar tal fet i mostrar que la reconstrucció del patrimoni cultural que segueix al conflicte bèl·lic és una cosa que va molt més enllà de la mera restauració de monuments i la reconstrucció de ciutats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.