Bogeries saludables a l’agenda de 2015!

Si voleu una agenda amb contingut i amb cor, compreu-la. Si en voleu una de pràctica i útil, també.

Sí, no us enganye, ja em direu què us sembla. L’agenda per a 2015 del Col·lectiu Obertament combina el disseny i el toc personal amb un format pràctic per acompanyar al màxim nombre de gent i per fer-vos-ho el més fàcil possible.

La presenten dimarts, 18 de novembre, a partir de les 18h, a la Casa de la Cultura Marqués González de Quirós de Gandia. De la presentació, no n’han volgut dir ni pruna. Però, de l’agenda, de segur que us esteu fent algunes preguntes que podem intentar resoldre.

De què va?

L’agenda per a 2015 del Col·lectiu Obertament ens convida a estendre la tendresa, somiar rellotges d’aigua, posar altaveus a les paraules, matricular-nos a l’acadèmia per desaprendre, deixar volar la imaginació, agitar les masses i altres ‘bogeries saludables’ que tot el món ha somiat de fer en alguna ocasió. Potser no ens hem atrevit mai a reescriure els carrers amb versos o a deixar créixer els bonsais…

Com és?

agendadins

Més pràctica i més flexible que estos anys passats. Les mesures són 19,5 x 15 cm. I amb 160 pàgines. No teniu excusa per a dur-la sempre damunt.

Està organitzada a setmana vista, amb un disseny net i blanc, que recorda un poc el quadern de l’any passat.

Com l’han preparada ?

Les idees i la concreció són fruit d’un treball constant i laboriós, dins del procés assembleari amb què funciona l’associació (ara que sembla que tot el món s’hi apunta…). Calia pensar la temàtica, com concretar-la de manera pràctica, les dinàmiques, etc. De vegades cap avant, de vegades en cercle, fins a tindre-ho clar… I també calia pensar amb quina gent comptaríem. Com no podia ser d’una altra manera, ens vam fer un arròs al forn, que reuní una nodrina nòmina de persones creatives de la comarca i de fora. Els valencians som així, què voleu! Ara també li diuen brainstorming.

Qui hi intervé?

Per a presentar les ‘bogeries saludables’, els membres del col·lectiu no s’han limitat a dibuixar-les o descriure-les sinó que les han interpretades personalment. Ells i elles intervenen tant en les accions com en tot el procés creatiu: en l’elecció de la temàtica, de les idees, la plasmació, en les sessions fotogràfiques (amb la càmera de Pepe Cabanilles), en les decisions finals… Allò que potser us cridarà més l’atenció este any -el treball de muntatge de les imatges- és obra de Josep Soldevila, hàbil i resolutiu en el tractament per a presentar conceptes sovint complicats.

agendaDins2

Al principi de l’agenda, hi ha la història del ‘uelo’ Colomina, el iaio de Maria Josep Gonga (Gongui), membre de Pluja Teatre. El ‘uelo’ Colomina, que ens acompanyarà al llarg de l’any també, era l’amo d’una asserreria a la Gandia de la preguerra civil i la postguerra. Se’n va anar del cap “llegint i engronsant-se”, i afirmava que “els diners no serveixen per a res”, junt a d’altres bogeries destacables que no vaig a desvetllar-vos ací. La història, ara, pren vida de nou de mà de la seua néta i, també, amb els dibuixos de Teresa Pérez; unes il·lustracions de traç senzill i molt aconseguides, que sorgeixen de la lectura de la història mateixa.

La maquetació ha anat a càrrec de Josep Olaso. He dit maquetació? Borreu-ho! I és que el xicon es va posar a la faena i ens va dibuixar un entorn on poder anotar de manera agradable tot el que necessitem. Agenda i il·lustracions esdevenen una única cosa gràcies a ell.

I uns últims esments: el primer, per a l’editorial -Edicions 96- que hi ha dedicat professionalitat i paciència (amb Dolors Pedrós, Maria Josep Escrivà, Pau Àlvarez i la resta de l’equip).

Pel camí, quasi oblide la direcció, amb Raül Navarro al capdavant, amb qui he compartit unes quantes bronques fins a deixar-ho tot al seu lloc.

I, evidentment, a qui dirigeix la nau del col·lectiu –Teresa Girau i Pau López-, responsables, junt a Elisabeth Badenes, que les nostres vides s’òmpliguen de bogeries que valen la pena. Elles capitanegen un projecte integrat per persones creatives, afectades per una malaltia mental, que utilitzen l’art i la creativitat com a forma d’expressió, comunicació i acció social.

Si entropesseu amb elles, compte! Alguns ja ho sabeu. Tenen una mala notícia per als que tenen pressa: elles no en tenen!

On la puc comprar?

Demanant-la per correu electrònic o telèfon al Col·lectiu Obertament i en les següents llibreries:

  • Gandia: Ambra Llibres. Avinguda d’Alacant, 12. Gavina Llibres. C/ Loreto, 22
  • Oliva: Llibreria La Fona. C/ de Purísima, 25. Llibreria Pàgina 3. C/ Padre Antonio Salelles, 3
  • València: Llibreria 3 i 4. C/ Sant Ferran, 12. Llibreria Railowsky. C/ Gravador Esteve, 34
  • Castelló: Llibreria El Passeig. C/ Passeig de la Universitat, 27
  • Sant Joan d’Alacant: Llibreria Chus. C/ La Ordana, 14
  • Dénia: Llibreria Públics. C/Patricio Ferrandiz,16- Baix

Què val?

15€, i cabassades de gratitud per entrar a formar part de la xarxa afectiva i efectiva del Col·lectiu Obertament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.