Una agenda per al 2014 obertament creativa

Passes les fulles ràpidament, acabes de rebre l’avís i l’apuntes tan prompte com pots per no perdre el fil del que feies. Un nom, una data i una hora. I una altra data, també amb cita i hora. I deixes caure les fulles i la tapa dura. Abans de creuar la goma de l’agenda, però, l’obris i et quedes pensant en la frase de la primera pàgina: “Tenim una mala notícia per als que tenen pressa: nosaltres no tenim pressa!”. Què vol dir això? Una agenda per als que no van de bòlit? És això?

L’agenda Öbertament creativa 2014 no és cap remei a l’estrés, no és cap medicina. És, més aviat, una invitació, un camí i una fita.

El Col·lectiu Obertament és una associació de persones creatives afectades per una malaltia mental que utilitzen l’art i la creativitat com a forma d’expressió, comunicació i acció social. L’agenda que editen cada any, des del 2007, ha esdevingut l’objecte que ha suscitat més atenció últimament. Però el Col·lectiu ve d’un poc més lluny: sorgeix, com ells mateixos ens expliquen, amb un taller de creativitat l’any 2000 a la Casa de la Cultura de Rafelcofer, amb la proposta de fer de l’art i la creativitat un instrument d’expressió i comunicació entre persones afectades per alguna malaltia mental greu.

“Vam escollir crear, contruir i imaginar com a ferramentes terapèutiques i rehabilitadores”, ens diuen. “En definitiva, buscar la capacitat i la sorpresa quan hom espera discapacitat i cronicitat”.

A la prestatgeria han quedat, plenes de notes i cites, totes les agendes passades: el 2007, de la mà del geògraf Paco Tortosa, van editar una agenda-guia ‘pelegrina’ (amb rutes alternatives per la comarca de la Safor-Valldigna), amb tot un seguit de topònims reals i emocionals. El 2008, ‘Raons i raons’, un itinerari pels pobles de la Safor, amb les aproximacions de caire històric de Ferran Garcia-Oliver. El 2009, ‘la casa que ens habita’, el lema de l’agenda d’eixe any ens convidava a conèixer les alqueries de la comarca. I el 2010, el paisatge humà de la Safor: associacions, persones i col·lectius que donen sentit a un territori. 2011, suggeriments d’una via; de nou de la mà de Paco Tortosa, van recórrer el que un dia fou la via del tren Alcoi-Gandia. 2012 esdevingué una invitació al joc, suggeriment i atreviment perquè trobeu l’infant que amagadament ens habita”; i 2013, tot un calaix de paraules, “dites i refranys a la Safor” i al país.

Com deia Garcia-Oliver el 2008, “la mirada de la gent del Col·lectiu Obertament no és la de l’especulador. És la de qui ha intentat comprendre i indagar què hi ha darrere de la superfície”

L’any que ara començarem –2014-, el col·lectiu ha tancat una mena de cercle: en la seua cerca per les diferents perspectives amb què hom pot veure i viure la comarca, han decidit proposar un passeig amb persones, “altres bojos per la vida”, que fan això mateix que elles: crear. “Hem treballat amb elles” diuen, “per demostrar que la vida i l’art han d’anar unides i amb més força i valentia que mai”.

Des del gener, amb el pintor Vicente Aunión, passant per l’escultor Joan Sapena, l’artista faller Pere Baenas; la Societat Literària Saforíssims, el cuiner Ricard Camarena, el Grup de Danses Trapig, la Gossa Sorda, els fotoperiodistes Natxo Francés i Àlex Oltra; fins als futurs comunicadors, al Campus de Gandia, al programa Telegrafies; el grafiter Johe i els grups Pluja Teatre -en el 40 aniversari del seu naixement- i Maquinant Teatre, que tot just acaba d’aparèixer, amb propostes rabiosament contemporànies.

Amb totes i tots ells, ens ofereixen una agenda més oberta que mai, que vol ser quadern del col·lectiu, dels artistes i de l’usuari. Que ja és balanç de tot un any i invitació a no tenir pressa, a exercir una certa desobediència, a qüestionar la normalitat i a “desprendre’s de les certeses”. És l’any que ja han viscut i és l’any que us espera, si accepteu el repte.

En una altra ocasió parlarem de les tasques accessòries de comunicació. Podeu comprar-la, per cert, si us ve de gust.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *